CRÒNICA SOBRE EL TERRENY DEL VIATGE EN BTT AL MARROC: LA SERRALADA DE L'ATLAS I LA COSTA ATLÀNTICA.
INFORMACIONS ÚTILS PER ANAR AL MARROC EN BICICLETA PER LLIURE.

GUIA DE LA RUTA



La seguent ruta, és un extracte de la revista Vèrtex no. 202 (setembre-octubre 2005): DOSSIER GRAN ATLES.

És la ruta que nosaltres vem seguir, però després de 5 anys ens hem trobat alguns canvis en el terreny, per tant ens hem pres la llibertat d'actualitzar-la i ampliar-la amb algunes recomenacions que escrivim en cursiva.


MIDELT - ZAGORA
518 km  +4100mts / -4600 mts


1a etapa: 19,1 km +450mts
El punt de partida és la població de Midelt, a l'extrem NE del gran Atlas, a la carretera principal que uneix les ciutats de Fes i Meknés amb Er Rachidia. No és un punt turístic, però val la pena donar un tomb pel mercat i fer les últimes compres. de fet, fins a Imilchil la ruta passa per una regió poc habitada i quasi sense botigues. La 1a etapa és curta i es pot fer en una tarda.

Partim de l'hotel Boughafer (km 0), a prop de la parada d'autobusos, remuntem el carrer principal uns 200 mts i girem a ma dreta per un carrer que ens portarà a les afores en direcció Flilio. Després de 6 kms s'acaba l'asfalt i 200 mts després prenem una pista a la dreta. pocs metres després trobem a la dreta un trencall a l'alberg de Jaffar, on seguim recte. La pista remunta a poc a poc fins al Km 17, on comença una forta rampa d'uns 2 km i arribem a una construcció bàsica de fang. Podem acampar al costat o dormir a dins.
Hi ha un punt d'aigua que segons l'època de l'any pot estar sec.

Recomanem no anar a la botiga "l'etoile du sud", si acabeu d'arribar, ja que us intentaràn aixecar la camisa.


2a etapa: 43,5 km; +500mts / -500mts

Arribem a una casa forestal (km 0,5) enmig d'un bosc de pins (bon lloc on acampar; font 1 km més endevant). El camí puja amb algunes rampes pedregoses i pronunciades fins al coll de Jaffar (km 8,6). A partir d'aquí la pista baixa, deixa el poble de Jaffar a la dreta i creua alguns assentaments nòmades. Creuem una riera seca (km 11,7) i la pista puja de nou uns 2 km per després seguir planejant per un paisatge àrid però amb alguns arbres a la vora del camí. Al km 22 es pot prendre aigua d'un rierol  i poc després s'arriba a una cruïlla (rètols indicadors) on prenem direcció a Imilchil. Al km 3,3 tenim un punt perdedor on cal girar a l'esquerra i després no deixar la pista principal que creua dos poblets i arriba al coll de Zou. Seguim la pista principal cap a Imilchil i creuem el riu Ansegmir per un pont (bon lloc on acampar). La pista inicia una lleugera pujada que deixem als pocs metres per agafar un trencant poc marcat a l'esquerra. El sender, més que pista, recupera la ribera del riu (km 43,5) en una zona plana on podem acampar entre el riu i els conreus.

3a etapa: 56,7km; +770m / -500m

Reprenem la pista principal cap a Imilchil. Ascendim un ample coll i la pista s'ajunta a la carretera asfaltada (km 11,2). Uns 10 km a la dreta tenim Tounfite (botigues, bars i restaurants), però seguim a l'esquerra per l'asfalt fins a Agoudin. La carretera acaba remuntant la vall. Passem per Tagoudit (km 30), on hi ha un parell de botigues molt bàsiques (a l'alberg són molt amables i podeu prendre alguna cosa i fins i tot us podeu abastir d'aliments, curiosament la regenta una noia). Arribem a Agoudin (final de l'asfalt) i abans d'entrar al poble prenem un trencant mal indicat a l'esquerra. La pista segueix una sèquia, amb conreus a mà dreta i paret a l'esquerra. Passem per l'alberg Ahdaoui (km 36,2), lloc on dinar, fer un te, o descansar abans d'afrontar el coll. La pista puja amb més pendent, travessa unes formacions erosionades i arriba al cim del coll (km 45, 2308mts). Iniciem el descens, dreuem el poble d'Anemzi i en un meandre del riu trobem lloc on acampar (aigua al mateix riu que caldrà filtrar o desinfectar).

4a etapa: 55,5 km; +700m / -500m

A partir d'aquesta etapa i durant un parell de jornades tobem obres a la carretera; molts camions i pols. En un parell d'anys imaginem que estarà tot asfaltat. 
Començem amb fàcil baixada seguint el curs del riu que passa per un tram angost, després la vall s'obre i trobem un conjunt de cases disperses (km 9,6; 1834m). Iniciem una pujada cap a un nou coll. Primer es passa vora el poble d'Agnefgou (hotel, cafè) i després s'arriba a una casa forestal (km 18). Tram de vistes agraïdes als pobles que contrasten sobre els tons marrons de la roca i la terra. Al km 20,4 cal estar atents i girar a ma dreta. La pista segueix fins al coll (km 29,1; 2587m). Més endevant retrobem la carretera asfaltada (km 46,5) i en menys de 10 km arribem a Imilchil. Bon indret per fer un dia de descans (pensions, algun restaurant i botigues)  i visitar els llacs d'Isli i Tislit. A prop d'Imilchil se celebra entre agost i setembre el mussem de les noces, un festival ancestral que col.lapsa el poble de turístes i, com no, de nuvis i núvies.

5a etapa: 91,9 km; +500m / -900m

D'Imilchil a Tinrehir la ruta segueix quasi sempre per la pista principal i és molt dificil perdre's. Entre Agoudal i Toumliline no trobarem aigua, la resta de l'etapa passa per pobles i l'aigua no és problema. Reculem per la carretera del dia anterior, però en lloc de pendre la pista a ma esquerra, per on vam arribar, seguim recte i entrem en un poblet. Deixem l'asfalt (km 20,5) i prenem una pista a mà dreta que va guanyant altitud fins a Agoudal (km 35,8). Seguim la pujada suau i sense complicacions fins al coll de Tirherhouzine (km 56,3; 2706m), des d'on tindrem unes vistes formidables de l'Atlas. La baixada és directa i sense deixar el camí principal arribem a Toumline. La continuació és més planera i sovint la pista és pedregosa i incòmoda. Arribem a una cruïlla (km 73,3) que cal prendre a la dreta cap a Aït Hani, passem el poble i retrobem l'asfalt fins a Tamtattoucht.

6a etapa: 33,4 km; +50m / -450m

Jornada de transició ideal per dedicar temps a visitar els llocs on es passa.
Sortim de Tamtattoucht i poc després entrem a les gorges del Todra, principal atractiu turístic de la zona, on hi ha un oasi, kasbas, mercats i poblets, a més del seu palmerar per on val la pena fer una passejada i és un bon lloc per a acampar. El dia acaba a Tinrehir, al vessant septentrional del gran Atlas, on trobem botigues i una àmplia oferta hotelera.

7a etapa: 40,4 km; +500m

Deixem enrere el gran Atlas i ens endinsem al massis del Sarhro, zona més seca i poc poblada. És un canvi sensible i mereix dedicar un parell de dies extres per veure el contrast i per l'espectacular descens de la darrera jornada cap al vessant sud del massís. També ens van advertir que és el territori de la cobra. Nosaltres no en vem veure cap i tothom feia vida normal, però vigileu al sortir del camí. 
Prenem la carretera principal direcció Ouarzazate, travessem la porta d'accés a Tinrehir, a uns 6 km, i poc després girem a l'esquerra deixant l'asfalt actualment hi ha una zona urbanitzada; entrar fins al final, girar a la dreta seguint el perimetre de l'urbanització i abans que s'acabi trobareu la pista a l'esquerra.
A partir d'aquest punt, la pista planeja, o puja, fins al coll de Tikit (1831m). Prenem una pista que surt a l'esquerra( km 33) i poc abans del km 36 girem a la dreta. finalment accedim a una vall molt ampla on podem acampar tot i no haver-hi aigua.

8a etapa: 74 km; +460m / -1200m

Iniciem l'etapa i a uns 7,2 km arribem a un poble on tindrem aigua. Seguim i després d'una suau pujada arribem a Iknioun (km 15,6) on hi ha una pensió. Sortim del poble i la pista transcorre per una vall àmplia fins a una cruïlla (km 21,1), on deixem la pista principal que porta a Boumalne i anem a l'esquerra. A poc a poc guanyem altitud i en una altra cruïlla (km 25,4) anem de nou a l'esquerra. Culminem el coll de Tazazert (km 31,5; 2200m), bon lloc on acampar (sense aigua). Els 11 km de baixada son sensacionals. Seguim per una llarga vall planera, cada cop més angosta, i després, una breu pujada (km 57) ens permet sortir de la vall  i prendre direcció cap a Nkob (1113m) on rcomanem fer nit al càmping, ja que disposa de tots els serveis, també té habitacions i sobretot, piscina.


9a etapa: 104 km; +200m / -550m

La primera meitat de la jornada és "rodadora" i fàcil. Sortim de Nkob direcció Ouarzazate per carretera asfaltada, amb una baixada inicial seguida d'un suau collet. Arribem a la cruïlla a Tafetchna (km 24), girem a l'esquerra i comença una pista. Al km 39 trobem una nova cruilla (rètol de l'alberg de Tafetchna), seguim recte i voregem part del poble. A partir d'aquest punt l'itinerari es complica i la pista es torna més pedregosa. La vall s'obre (km 48)amb uns penya-segats a l'esquerra dominant el paisatge. Deixem una pista que surt recte (km 53,4) i seguim la pista principal que gira a la dreta. Passem una casa fortificada (km 55,5) i just abans de creuar un riu ple de còdols, prenem un carrer a l'esquerra que entra en un poble (km 56,1). El creuem i girem a la dreta, on trobem una altra pista (km 56,5) que seguim a l'esquerra. Creuem el riu (km 65,3), trobem unes cases a l'esquerra i seguim recte. Deixem una kasba a mà dreta (km 67,7) i girem a l'esquerra en trobar una altra pista. Seguim rectes (km 68,1) fins a prendre una pista a l'esquerra (km 79,8) i poc després arribem a Ben Dalal (km 80,9), on hi ha un punt d'aigua. A partir d'aquí hem de seguir entre un palmerar, a ma dreta, i les muntanyes, a l'esquerra, i procurar no girar massa a la dreta per evitar la carretera principal de Zagora a Ouarzazate. La pista fa un gir a l'esquerra (km 94,8), s'acosta a la muntanya i la voreja. Arribem a la gite d'etape de Dar Douni (km 100) i seguim fins a Zagora, on anem cap al centre de la ciutat i acabem la ruta a l'estació d'autobusos de la CTM.















Seguidors